Hva skal man
gjennom i løpet av en skoletime?
Dette er et forslag til hva du kan si, og en oversikt over hva du kan forvente i en vanlig gjennomgang av løsningen.
På venstre side er forslag til manus, på høyre er skjermbilder av spillet.
Hvordan funker det?
Spillet foregår samtidig på en storskjerm (via din PC) og på deltakernes mobiltelefoner (eller PC/Chromebook/iPad).
Din oppgave er å styre fremdriften i spillet og å formidle, mens elevene deltar ved å løse oppgaver.
Bruk mobilen som fjernkontroll!
Dersom du foretrekker å bevege deg rundt i rommet mens du underviser, har du muligheten til å styre spillet fra telefonen din.
Praktisk info
- Varighet
- Ca. 45-60 minutter
- Deltakere
- 1-50 stykk
Optimalt 10+ - Utstyr
PC og storskjerm til presentør
Mobiler til deltakere (fungerer også med PC)
Mobil til fjernkontroll
0 Introduksjon og innlogging
I dag skal vi snakke om privatøkonomi, eller enkelt sagt, vi skal snakke om penger! Vi skal se på inntekt, utgifter, sparing og renter.
- Alle svarene er anonyme så ingen andre ser hva du legger inn.
- Om du synes det er vanskelig å huske de rette tallene eller du ikke vil dele dem så kan du legge inn eksempeltall.
- Om tallene varierer veldig fra måned til måned, prøv å regn ut hva gjennomsnittet er for hver måned.
Da er det bare å logge seg inn så setter vi i gang.
1 Pengebruk
Aller først skal vi se på pengebruk. Det kan være stor forskjell på hvor mye dere bruker hver måned, hva dere bruker penger på og hvor mye dere tenker gjennom hva dere bruker penger på. Kjøper dere ting dere faktisk trenger, eller bruker dere penger mest på ting dere bare har lyst på?
I dag skal vi lære litt om hvorfor det er viktig at dere er bevisste på pengebruken deres.
Kanskje spiller det ikke så stor rolle enda, men det er noe alle må forholde seg til før eller siden og da er det lurt å bli bevisst på det tidlig. Det kan hjelpe deg masse når du blir voksen og må ta fullt ansvar for økonomien din selv.
Hva bruker dere penger på?
2 Inntekt
Så, for å bruke penger må du jo ha penger. Men hvor kommer de pengene fra? Når vi snakker om inntekt her så bruker vi ordet i en vid forstand, det trenger ikke nødvendigvis være penger du har fått fra en jobb. I denne sammenhengen tenker vi på inntekt som alle de pengene dere mottar. Det kan være lommepenger, gaver, lønn fra en jobb eller noe annet.
Så da skal vi se litt på hvor dere får pengene deres fra, og hvor mye dere har å rutte med hver måned.
Hvor får dere penger fra?
3 Video: Smart pengebruk
Video med Eldar Rønning som forklarer inntekter, utgifter og sløsing av penger. Hvis du vil se videoen nå kan den spilles av til høyre for/under teksten.
Hei, jeg heter Eldar Rønning og er privatøkonom.
Jeg snakker med mange unge om pengebruk. Og jeg vet ikke om dere har tenkt over hva som kommer inn på kontoen og går ut av kontoen hver måned, men nå har dere i hvert fall satt opp en cirka oversikt.
Mange har et unødvendig høyt forbruk. De bruker penger på ting de egentlig ikke trenger og kan klare seg fint uten. Og det går på bekostning av sparing. Enten du sparer til noe spesielt eller ikke, er det veldig viktig å lære seg og spare.
Den enkleste måten å gjøre det på er å slutte å bruke penger på ting du egentlig ikke trenger. Du kan for eksempel spare ganske mye penger på å droppe å bruke sparkesykkel.
Kjøper du fem energidrikker og i tillegg kjøper tre baguetter i løpet av en uke, ja, da har du faktisk brukt over 12.000 kroner i løpet av et skoleår. Det er 12.000 kroner du kan bruke på noe helt annet, kanskje en sydentur, en ny telefon eller noe annet du ønsker deg.
Jeg vet ikke hvordan det er med deg, sløser du, bruker du penger på ting du trenger, eller sparer du?
Ja, hvordan er det med deg?
Videoen tar for seg oppgavene deltakerne har gått gjennom i skjermen før videoen.
4 Sparemål
Det er kanskje mange av dere som har spart penger for å kjøpe dere noe dere har ønsket dere. Kanskje noen av dere til og med sparer fast hver måned? Sparing er viktig fordi det hjelper dere å bli mer økonomisk bevisst.
Allerede om noen år begynner kanskje noen av dere å spare til egen bolig, og da er det viktig å forstå hva sparing innebærer.
Hva sparer dere til?
5 Video: Sparing
Videoen forklarer sparing, og gir tips og triks om sparemåter og budsjett. Hvis du vil se videoen nå kan den spilles av til høyre for/under teksten.
Det er mye forskjellig du kan spare til. Førerkort, PC, mobil, utdanning, reise eller klær.
Kanskje sparer du allerede til leilighet? Men selv om du ikke sparer til noe spesielt, så er det viktig å lære seg å spare.
I dag kanskje du skal kjøpe deg noe lite? I fremtiden kan det være noe stort.
- Men hva gjør jeg?
Du må bestemme deg. Sett deg et sparemål. Hvor mye skal du spare? Hva skal du spare til? Og hvor lenge skal du spare? Penger er mye artigere å bruke når du har spart til noe du virkelig ønsker deg.Opprett en sparekonto hvis du ikke har det. Ikke ha alle pengene på brukskontoen. Det er mye lettere å komme i gang med sparing hvis du har en sparekonto og pengene ikke er så tilgjengelig.
Du kan også opprette mikrospar, som fungerer sånn at hver gang du trekker kortet så går det et beløp du selv har bestemt til en sparekonto, såkalt sniksparing.
Sett opp et budsjett. Hvor mye må du endre vanene dine? Kan du tjene mer eller bruke mindre? Eller kanskje aller helst begge deler. Og kan du kanskje skaffe deg en sommerjobb eller en deltidsjobb? Du må være forberedt på at du må ofre noe.
6 Justere forbruk
Har dere noen gang spart til noe dere virkelig har ønsket dere? Er det ikke en deilig følelse når dere endelig har spart opp nok penger til å kjøpe deg den tingen du har ønsket deg sååå lenge? De aller fleste av oss må innimellom justere forbruket vårt for enten å få råd til noe vi må ha eller noe vi har lyst på.
Nå har dere satt opp sparemålene deres, og for å nå målet raskere kan dere justere forbruket og bruke mindre penger. Er dere klare til å ofre noe? Å bruke mindre penger på noe en stund for å nå sparemålet?
Hva kan dere greie dere uten?
7 Ett år frem i tid
La oss se ett år frem i tid. Hvordan står det til med økonomien deres nå? Går dere i pluss eller minus? Når man snakker om store summer er det kanskje vanskelig å skjønne helt hvor mye det er og hva som kreves for å nå den summen? Har det tatt lengre eller kortere tid å nå sparemålet deres?
Går dere i pluss eller i minus?
8 Knust telefon
Nå har dere forhåpentligvis fått litt innsikt i hva som kreves når man skal spare til noe. Men det vi har vært gjennom hittil forutsetter jo at du vet akkurat hvilke beløp du må betale hver måned. Men livet er ikke alltid så forutsigbart! Se for deg at telefonen din er knust og at du ikke har forsikring. Klarer du deg uten en telefon eller må du ha en ny med en gang?
Hvilken telefon velger dere?
9 Betaling
Noen ganger må man betale for noe uten at man har hele summen der og da. Da kan det være man må benytte seg av kredittkort, delbetaling eller å utsette betalingen. Man bør tenke seg nøye om før man gjør det. Det som virker som en skikkelig god deal kan nemlig bli mye dyrere i lengden. Dette er på grunn av rentene.
Hvordan betaler dere for telefonen?
10 Video: Renter
Videoen forklarer i korte trekk hvordan renter fungerer. Hvis du vil se videoen nå kan den spilles av til høyre for/under teksten.
Renter kan være godt nytt, og det kan være dårlig nytt. Det er renter på det du sparer og på det du låner.
Når du sparer så betaler banken renter til deg. Det kalles innskuddsrente. Som vi snakket om tidligere, er renten høyere på en sparekonto enn på brukskonto.
Det finnes forskjellige type sparekontoer med forskjellig rente. Men jo mer du sparer og jo lengre du sparer, jo mer får du i rente. Men når du låner penger, da betaler du rente, ikke bare på lån men også på kredittkort, og når du kjøper ting på avbetaling. Om du ikke betaler hele summen innen fristen, da må du betale høye renter.
Det høres kanskje fint ut og kjøpe nå og betale senere men ofte må du betale mye mer.
Ga det mening?
11 Justering av forbruk – andre runde
Den knuste telefonen var en strek i regninga… Lærte dere noe fra dette og har dere fått en annen prioritering nå? Får du til å justere forbruket ditt enda litt mer?
Vil du benytte sjansen til å justere forbruket ditt?
12 Nytt år frem i tid
Hvilken påvirkning hadde kjøp av den nye telefonen på økonomien og sparemålet ditt? Ville du ha valgt en annen telefon og/eller betalingsmåte hvis du har visst det du vet nå?
13 Hva kostet telefonen egentlig?
Om du ikke betalte hele summen for telefonen med en gang, har du kanskje fortsatt gjeld? En god regel å følge når det gjelder privatøkonomi er å aldri bruke penger man ikke har.
Dere har kanskje hørt om bufferkonto eller buffer? En buffer betyr at man har satt litt penger til side for å betale uforutsette utgifter, som for eksempel om man ødelegger telefonen. Og om du må betale på kreditt, avbetaling eller nedbetaling, betal ned så fort du klarer ellers kan rentene løpe løpsk!
Hvor dyr ble din telefon til slutt?
14 Sparemetoder
Noen ganger får man gode nyheter også! Du har plutselig fått uforutsette penger INN på konto.
Når man får 10.000 kroner i fanget er det mye man kan velge å gjøre. Du kan sette dem på brukskonto og bare bruke dem, eller du kan betale ned gjeld. Men det smarteste valget, etter at du har betalt ned gjelden din, er kanskje å spare, eller hva tror dere?
Men, sparing er ikke bare sparing, det finnes forskjellige måter å spare på, for eksempel sparekonto, aksjefond og kryptovaluta. På skjermene deres nå kan dere se hvor mye du får igjen fra de 10.000 kronene frem i tid om dere bestemmer dere for å spare dem.
Hvor lenge vil du spare, og hvor store sjanser tør du å ta?
15 Noe dere ikke skjønte?
Var det noe dere ikke hang med på? Her kan dere markere flere tema, så kan vi se på dem sammen.
16 Takk for at du spilte!
Spillet er over, og jeg håper dere har lært mye.